Przepisy

Ziemniaczana wariacja, czyli placuszki z kremem z kukurydzy

Informacja prasowa
Poznań, 16 lutego 2017 r.

Ziemniaczana wariacja, czyli placuszki z kremem z kukurydzy

Lubianym przez Polaków i niezwykle prostym w przyrządzeniu daniem są placki ziemniaczane. To tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli. Nie każdy jednak wie, że te chrupiące i złociste placuszki doskonale smakują w połączeniu z kremem z kukurydzy.

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jednak spotkać możemy je także w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej czy węgierskiej. Jest to proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które można podawać z różnymi składnikami, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Na polskich stołach oraz w restauracjach najczęściej spotykane są te z dodatkiem kwaśnej śmietany, bryndzy, gziku, cukru czy twarogu. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować nowego połączenia, to warto przygotować do nich krem z kukurydzy. To pyszna kompozycja smaków, która może przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory za plackami nie przepadali.

Placuszki ziemniaczane z kremem z kukurydzy

Składniki:
 1 puszka kukurydzy marki Sandra
 1 kg obranych ziemniaków
 2 cebule
 2 jajka
 3 łyżki mąki pszennej
 ½ łyżki słodkiej papryki
 ½ łyżki kuminu
 ¼ łyżki ostrej papryki
 ¼ mielonej kolendry
 2 łyżki soku z limonki
 sól i pieprz
 2 łyżki oliwy z oliwek
 olej do smażenia

Przygotowanie:
Na tarce o małych oczkach trzemy obrane ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i pieprz, a następnie całość mieszamy. Powstałą masę odkładamy do lodówki. Następnie do nowego naczynia wsypujemy odcedzoną kukurydzę, słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy i skrapiamy sokiem z limonki. Powstały krem podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy z lodówki masę i formułujemy z niej placki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i podajemy polane kremem z kukurydzy.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts