Przepisy

Mój wigilijny debiut – garść prostych wigilijnych przepisów

Informacja prasowa
Warszawa, 12 grudnia 2016 r.

Mój wigilijny debiut

Zazwyczaj Wigilię spędzaliście oddzielnie, czasem nawzajem odwiedzając swoje rodziny. Nadszedł jednak ten czas, kiedy kolację wigilijną organizujecie razem w waszym nowym, wspólnym mieszkaniu. Stajesz się panią domu i chcesz by wszystko udało się perfekcyjnie. Szczególnie jeśli chodzi o potrawy. To twoja pierwsza wigilia, za którą jesteś odpowiedzialna. Brzmi strasznie? Ani trochę! Bakalland przygotował garść prostych wigilijnych przepisów, które zachwycą całą rodzinę. Natomiast ty po wszystkim będziesz mogła usiąść w fotelu i powiedzieć „Jestem z siebie dumna”.

Makiełki czyli makowa tradycja
Makiełki to wielkopolski deser składający się z maku, bakalii, makaronu lub suchych kromek chleba. Króluje na stołach w całym kraju w różnych wariatach np. z makaronem. Mak, który jest jego głównym składnikiem jest symbolem płodności. Obecność tej potrawy na stole wigilijnym ma zapewnić domownikom dostatek na cały nadchodzący rok. To prosta potrawa bogata w smak oraz uwielbiana przez wszystkich.
Składniki:
• 1 puszka Masy makowej Bakalland
• 50 g Orzechów włoskich Bakalland
• 50 g Orzechów laskowych Bakalland
• 90 g Mieszanki keksowej Bakalland
• 500 g makaronu łazanki
Masę makową przekładamy do miski. Siekamy rodzynki oraz orzechy i dodajemy je do masy makowej. Do miski przekładamy mieszankę keksową oraz skórkę pomarańczową. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po wystygnięciu mieszamy makaron z powstałą masą makową. Gotową potrawę podajemy na ciepło lub zimno.

Tradycyjne śledzie w nowoczesnej odsłonie
Śledź obok karpia to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Na swojej pierwszej wigilii zaserwuj śledzie w bardziej nowoczesnej, ale równie smacznej odsłonie. Tradycyjnie podaje się je w zalewie z oleju lub śmietanie. Ty postaw na ich słodką i koktajlową wersję.

Składniki
• 500 g filetów śledziowych w oleju
• 50 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
• 50 g Śliwek całe owoce Bakalland
• 50 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• Sól i pieprz do smaku
• 250 ml soku żurawinowego
Wszystkie bakalie moczymy przez około 1 godzinę w soku żurawinowym. Każdy filet rozkładamy i układamy na nim kilka rodzynek oraz żurawin. Następnie kładziemy dwie śliwki i ostrożnie zwijamy śledzia. Gotowego rolmopsa przekłuwamy wykałaczką i przyozdabiamy koperkiem.

Krem grzybowy
W niektórych regionach Polski zupa grzybowa króluje na stołach wigilijnych. Grzyby od wieków były kojarzone z magiczną mocą. Warto zaskoczyć swoich gości i podać właśnie ją szczególnie, jeśli od zawsze jedli tradycyjny barszcz. Przyrządzenie zupy grzybowej jest bardzo proste dlatego warto wybrać to danie na swoją pierwszą wigilię. Goście będą zachwyceni.

Składniki:
• 600 ml warzywnego bulionu
• 1 szklanka namoczonych wcześniej suszonych grzybów
• 500 g pieczarek
• 2 łyżki mąki
• 10 g masła
• 2 łyżki śmietany 18%
• Olej rzepakowy do smażenia
• 1 cebula
• 50 g Migdałów w płatkach Bakalland

Rozgrzewamy patelnię z olejem i masłem. Podsmażamy na niej posiekaną cebulę i namoczone wcześniej grzyby. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Blendujemy przysmażoną cebulę razem z grzybami. Zagotowujemy bulion i przekładamy do niego pieczarki, zblendowane grzyby oraz cebulę. Mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą, dodajemy do zupy. Gotujemy zupę około 3 minut. Pozostawiamy zupę do ostudzenia, a następnie blendujemy na gładki krem. Przed podaniem podgrzewamy krem i dodajemy przyprawy według uznania. Podajemy zupę w kokilkach i posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi.

Ryba musi być!
Ryba jest trudna w przyrządzeniu? To mit! Karp to smaczna i naprawdę prosta w przygotowaniu ryba. Poza tym jest tradycyjną potrawą, która od wieków króluje na wigilijnych stołach. Swoim gościom zaserwuj karpia w migdałach z suszoną śliwką. Lekka odmiana od tradycyjnego karpia w galarecie.

Składniki :
• 1 kg karpia w płatach
• Sól i pieprz
• Skórka z 1 cytryny
• 100 g mąki
• 1 jajo
• 70 g Migdałów w płatkach Bakalland
• 50 g Śliwki całe owoce Bakalland
• Olej do smażenia

Każdy z płatów oczyszczamy z ości oraz łusek i kroimy na równe części. Posypujemy filety solą oraz pieprzem. Pamiętajmy, że karpia przyprawiamy tylko od strony mięsa. Przygotowujemy trzy talerze. Na pierwszym wysypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajko, a na trzecim wykładamy płatki migdałów. Każdy z płatów obtaczamy od strony mięsa najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach migdałów. Zaczynamy smażenie od części obtoczonej w migdałach i po około 5 minutach przekładamy karpia na drugą stronę i smażymy też przez 5 minut. Karp będzie gotowy gdy uzyska złocisty kolor. Przekładamy karpia do brytfanki i rozsypujemy suszone śliwki po całości. Przykrywamy folią i przed podaniem podgrzewamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.

Similar Posts