Przepisy

Pomysł na pyszne dania z czerwoną fasolą w roli głównej

Informacja prasowa
Poznań, 6 grudnia 2016 r.

Pomysł na pyszne dania z czerwoną fasolą w roli głównej

Czerwona fasola to roślina strączkowa, która zdobywa rynek kulinarny na całym świecie. Ze względu na smak i bogate walory odżywcze jest chętnie dodawana do przystawek, dań głównych, jak i sałatek. Pochodzi z Ameryki Południowej i jest symbolem kuchni meksykańskiej.

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest to roślina odporna na trudne warunki klimatyczne, przez co można ją długo przechowywać. Czerwona fasola w wielu regionach świata jest uznawana za jedno z najbardziej wartościowych warzyw strączkowych, głownie z uwagi na wysoką zawartość białka i niepowtarzalny smak. Idealnie sprawdza się, jako główny składnik w wielu daniach. Zimą, z uwagi na ograniczony dostęp do świeżych warzyw, najlepiej wybrać czerwoną fasolę w puszcze, która ma wydłużony termin przydatności, nie zawiera konserwantów i jest pyszna w smaku.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Składniki:
 1 puszka tuńczyka marki Sandra
 1 puszka czerwonej fasoli marki Sandra
 ½ puszka kukurydzy marki Sandra
 1 mała czerwona cebula
 3 jajka
 3 ogórki kiszone
 3 duże łyżki majonezu
 4 liście sałaty
 garść kolorowego pieprzu
 sól
 pieprz

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebulę oraz odcedzonego tuńczyka, czerwoną fasolę i kukurydzę. Następnie ugotowane wcześniej jajka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodając do nich majonezu oraz soli i pieprzu. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty, dekorując ją kawałkami zielonej i czerwonej papryki oraz kolorowym pieprzem i pietruszką.

Zupa krem z czerwonej fasoli na ostro
Składniki:
 1 puszka czerwonej fasoli marki Sandra
 250 ml bulionu warzywnego
 2 plastry czerwonej cebuli
 3 ząbki czosnku
 2 papryki chili
 1 łyżka tabasco
 garść migdałów łuskanych
 oliwa z oliwek
 sól
 pieprz
 dla odważnych: kilka kropli naturalnego atramentu z kałamarnicy
Przygotowanie:
W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy przez około 3 minuty posiekany czosnek, cebulę oraz papryczki chili. Następnie dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli bez odcedzania i gotujemy przez około 8 minut. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól, pieprz oraz tabasco, a następnie blendujemy. Gotowy kremy gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy go z plastrami czerwonej cebuli oraz łuskanymi migdałami. Jeśli chcemy, aby podawana przez nas zupa nie tylko smakowała, ale również pięknie wyglądała, możemy dodać kilka kropli atramentu z kałamarnicy, który nada zupie czarnego koloru.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts