Przepisy Żywność

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Informacja prasowa
Łódź, 6 grudnia 2016

Zdrowe przekąski lekiem na jesienną chandrę

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzamy w domu niż na zewnątrz. Dłużej śpimy, nasza aktywność w ciągu dnia jest bardzo mała, a pogoda na zewnątrz odbiera nam dobry nastrój. Jak poradzić sobie z jesienną chandrą? Najlepiej postawić na zdrowe, pełne witamin przekąski, prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, które od razu postawią nas na nogi.

O tej porze roku większość z nas odczuwa spadek energii i pogorszenie nastroju. Jesienna aura sprawia, że niechętnie wychodzimy z domu, odczuwamy ogólne osłabienie organizmu, a nasza aktywność fizyczna jest znikoma. Poprawienie samopoczucia jest jednak możliwe – wystarczy dobrze się odżywiać, a jeśli łapie nas ochota na małe co nieco, sięgać po zdrowe przekąski, które są idealnym lekiem na jesienną chandrę.

Warzywa z pastą z papryczek chili
Składniki:
 300 g pasty hasrissa marki Jasmeen
 4 łyżki oliwy z oliwek
 3 łyżki jogurtu naturalnego
 1 pęczek selera naciowego
 4 marchewki
 1 żółta papryka
 2 zielone ogórki
 1 natka pietruszki
 kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pastę harissa, dodajemy do niej oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.

Chrupiąca, pieczona cieciorka
Składniki:
 1 puszka cieciorki marki Jasmeen
 3 łyżki oliwy z oliwek
 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
 ½ łyżeczki ostrej papryki
 ½ łyżeczki soli
 ½ łyżeczki suszonego oregano
 ½ łyżeczki granulowanego czosnku
 1 łyżeczka mielonego kminu
 garść listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ciecierzycę odlewamy z zalewy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją na papierowy ręcznik i osuszamy. Do miski dodajemy oliwę z oliwek, słodką i ostrą paprykę, suszone oregano, granulowany czosnek, kumin i sól. Zawartość miski dokładnie mieszamy i dokładamy do niej odcedzoną cieciorkę, ponownie mieszając całość. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a na nim cieciorkę w przyprawach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy cieciorkę około 30 minut. Dla uzyskania dodatkowego efektu podajemy ją ze świeżymi liśćmi bazylii w wysokich, przeźroczystych szklankach.

Zapiekany bakłażan z hummusem
Składniki:
 150 g hummusu z tahiną marki Jasmeen
 1 bakłażan
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczki suszonego oregano
 ½ łyżeczki mielonej papryczki chili
 1 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na grube plastry i doprawiamy go z obu stron solą, pieprzem, oregano, papryczką chilli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie smarujemy go oliwą z oliwek i na jego wierzch nakładamy kopiate łyżeczki hummusu z tahiną. Przekładamy bakłażana na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 7 minut z każdej strony, na górnej półce piekarnika.
Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Similar Posts