Przepisy Żywność

Jesień na ostro – papryka pełna zdrowia

Informacja prasowa
Poznań, 26 października 2016

Jesień na ostro – papryka pełna zdrowia
Żółta, czerwona, zielona – mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto zajadać się nią właśnie teraz, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Dodatkowo jest podstawą wielu treściwych i rozgrzewających dań, tak pożądanych o tej porze roku.

Papryka – witaminowa rekordzistka
Kolorowa, smaczna, a do tego niskokaloryczna i zdrowa. Nie od dziś wiadomo, że papryka kryje w sobie wiele cennych skarbów. Warto spożywać ją ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz magnezu. Podobnie jak dynia i marchew, zawiera bata-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku, wzmacnia także układ odpornościowy. Na jej bazie możemy przygotować wiele smacznych i oryginalnych potraw. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, rozgrzewających zup lub zapiekanek. Jesienią na rynku znajdziemy wiele odmian papryk, które można kupić zarówno na dziale świeżych warzyw, jak i pod postacią marynat, które proponuje marka Kühne.
Przykładowe przepisy
Faszerowana, marynowana, pieczona… Pomysłów na paprykę jest mnóstwo. Oto kilka z nich.
Kalmary w sosie paprykowo-pomidorowym
Składniki:
• 5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
• 500 g krążków z kalmarów
• szczypta sody oczyszczonej
• 1 cebula
• 1 czerwona papryka
• 2 pomidory
• mały koncentrat pomidorowy
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• pęk świeżej pietruszki
• przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalmary posypujemy szczyptą sody, którą dokładnie spłukujemy po upływie 3 minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do głębokiej patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy do niej pomidory, posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym gazie. Kalmary wrzucamy na oddzielną patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy około 5 minut. W tym czasie do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Następnie gotowe kalmary dodajemy do wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą.

Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno
Składniki:
• 5 papryczek jalapeno, np. marki Kühne
• 1 cebula
• 4 pomidory
• ząbek czosnku
• 4 udka kurczaka
• łyżka octu
• przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Przygotowanie:
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy, a papryczki kroimy w paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polewamy kurczaka. Następnie pieczemy go w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Smacznego!

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts