Fastfood

Fast food na zdrowo

Informacja prasowa
3 kwietnia 2017 r.

Fast food na zdrowo

Nadejście wiosny to dla wielu z nas motywacja do przejścia na dietę. Pierwszym krokiem ku smuklejsze sylwetce jest z reguły wyrzucenie z jadłospisu niezdrowych dań, takich jak pizza, hamburgery czy hot dogi. Dla wielbicieli tego rodzaju potraw nie jest to jednak łatwe i już po kilku dniach często przychodzi moment, w którym są bliscy złamania nowego postanowienia. Z pomocą przychodzi marka Kühne, która przygotowała kilka przepisów na… zdrowe fast foody.
Nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych dań będąc na diecie. Wystarczy, że zamienimy kilka składników na zdrowsze i poświęcimy chwilę na przygotowanie potrawy w domu. Dzięki temu będziemy mieć kontrolę nad tym, co ostatecznie trafi na nasz talerz. Ograniczając ilość tłuszczu czy soli nie tylko przysłużymy się naszemu organizmowi, ale również nasze samopoczucie po zjedzeniu takiego fast fooda będzie o wiele lepsze.

Hamburger
Jest to najpopularniejsze i najłatwiejsze w przygotowaniu danie. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie właściwej bułki, ulubionych warzyw i kawałka dobrej, chudej wołowiny. Taki posiłek okaże się nie tylko smaczny, ale i bardzo dietetyczny!
Składniki:
• Bułka pełnoziarnista lub bułka z sezamem
• 200 g chudej, mielonej wołowiny
• Plasterek ulubionego sera, np. cheddar
• Pomidor
• Papryka
• Czerwona cebula
• Natka pietruszki
• Liść sałaty karbowanej
• Korniszon koktajlowy marki Kühne
• Ulubiony sos domowej roboty np.: konfitura z czerwonej cebuli
• Sól i pieprz do smaku
• Ulubione przyprawy, zioła do mięsa
Przygotowanie:
Bułkę przekrój na pół i podgrzej przez chwilę w piecyku. Mięso dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zagnieć i uformuj hamburgera, a następnie usmaż go na patelni bez tłuszczu. Warzywa umyj i pokrój. Na bułce połóż sałatę i zrób kleks z sosu, następnie połóż mięso, ser i resztę warzyw. Przykryj wszystko drugą połową bułki.

Hot dog
To typowo amerykańskie danie jest szybkie w przygotowaniu i idealnie nadaje się na śniadanie. Zwykłą bułkę, tradycyjnie używaną do hot dogów, zamieńmy na pełnoziarnisty, podłużny wypiek ze sprawdzonej piekarni. Jeśli parówka będzie odpowiednio dobrana (dobra jakościowo, z chudego mięsa) to taki początek dnia nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu. Możemy również przygotować hot doga w wersji wege, wykorzystując parówkę sojową.
Składniki:
• Pełnoziarnista podłużna bułka
• Sałata karbowana
• Pomidor
• Czerwona cebula
• Parówka z indyka o dużej zawartości mięsa lub parówka sojowa
• Korniszony z cebulą na słodko marki Kühne
• Sos salsa marki Kühne
Przygotowanie:
Bułkę przekrój do połowy i podgrzej w piecyku. Warzywa umyj i pokrój. Parówkę możesz podgrzać w gorącej wodzie. W bułce ułóż pokrojoną sałatę, kilka plasterków pomidora, korniszonów i cebulę. Na środku umieść parówkę. Całość polej salsą.

Pizza
Ten włoski przysmak jest wbrew pozorom najlepszym sposobem na małe oszustwo na diecie. Ciasto można zastąpić tortillą lub wykonać jego dietetyczną wersję.
Składniki na ciasto:
• 0,5 kg mąki żytniej
• 1/3 opakowania drożdży
• Łyżka oliwy z oliwek
• Sól, pieprz
• 1/3 szklanki ciepłej wody
• Bazylia, oregano

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 15 minut. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj. Na samym końcu dodaj drożdże. Dobrze wyrób ciasto, im dłużej będziesz to robić, tym lepiej będzie napowietrzone. Tak powstałe ciasto podziel na 2 części i odstaw na 40 minut.
Dodatki do pizzy:
• Sos steak marki Kühne
• Tarta mozzarella
• Oliwki
• Papryka
• Pieczarki
• Kukurydza
• Roszponka
• Pomidorki koktajlowe
• Ananas
• Bazylia, oregano
Przygotowanie:
Rozwałkuj wcześniej przygotowane ciasto i rozprowadź na nim sos steak. Całość posyp mozzarellą. Pozostałe składniki umyj, pokrój i rozmieść na pizzy według upodobania. Na koniec oprósz wszystko ziołami.

Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl
Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts