Przepisy

Desery z octem balsamicznym

Informacja prasowa
9 lutego 2017 r.

Desery z… octem balsamicznym

Ocet balsamiczny jest bardzo popularnym dodatkiem nie tylko do dań wytrwanych, ale również… deserów. Wytwarzany jest z pozostałości po produkcji wina. Poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje przez co najmniej 12 lat i do wyprodukowania jednego litra potrzeba aż 145 kg surowych winogron.
Bogaty aromat octu balsamicznego stanowi o jego intensywności. Aby wzbogacić smak potraw wystarczy jego niewielka ilość. Ocet balsamiczny jest naturalnie gęsty – pomaga to w dokładnym odmierzeniu jego miary. Doskonale nadaje się do przystawek, dań głównych oraz deserów. Mimo jego uniwersalności, w wielu gospodarstwach domowych ciągle jest uzupełnieniem tylko wytrawnych potraw. Marka Kühne prezentuje kilka przepisów, które pozwolą na wzbogacanie smaku również słodkich dań.

Lody z octem balsamicznym
Delikatnie kwaskowaty smak octu doskonale podkreśla słodki aromat potraw. Przepis jest bardzo uniwersalny, gdyż możemy zamienić lody czy owoce na swoje ulubione.
Składniki:
 Lody o smaku leśnych owoców
 Kilka truskawek
 Ocet balsamiczny marki Kühne
Przygotowanie:
Do naczynia wrzuć kilka gałek lodów i udekoruj je umytymi truskawkami. Nie odrywaj szypułek – będą stanowiły dodatkowy akcent kolorystyczny. Całość skrop niewielką ilością octu balsamicznego.

Czekoladowe naleśniki
Ciasto na naleśniki możemy wykonać jak zwykle. Aby urozmaicić ich wygląd można dodać łyżkę kakao. Otrzymamy wtedy czekoladowe naleśniki – idealne na deser.
Składniki:
 Ciasto na naleśniki ze standardowego przepisu
 Opakowanie serka mascarpone
 Opakowanie śmietany kremówki
 Pokrojone w cząstki owoce – brzoskwinie, kiwi
 Ocet balsamiczny marki Kühne
Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki wykonujemy jak zwykle. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką na gładką, puszystą masę. Usmażone naleśniki smarujemy serową masą i kładziemy na nie pokrojone owoce. Całość zawijamy i skrapiamy odrobiną octu balsamicznego.

Deska rozmaitości
Deser nie musi być jedynie słodki. Doskonale sprawdzi się również wersja bardziej wytrwana, np. deska serów. Aby przełamać ich smak najlepiej połączyć je z ulubionymi owocami – będzie to bardzo elegancki pomysł na deser.

Składniki:
 Dowolny ser długodojrzewający, np.: Grana Padano, Parmigiano Reggiano
 Dowolny ser wędzony, np.: oscypek, biały ser wędzony
 Ser pleśniowy typu camembert
 Dowolny ser z dodatkami, np.: z orzechami, pieprzem, żurawiną
 Kiść winogron
 Kilka truskawek
 Plastry jabłek
 Garść orzechów włoskich
 Ocet balsamiczny marki Kühne

Przygotowanie:
Najlepiej wybrać dużą, drewnianą deskę do krojenia, na której będziemy podawać deser. Jednak jeśli jej nie posiadamy, możemy również zastąpić ją tacą czy dużym talerzem. Wszystkie sery kroimy i układamy na desce. Owoce myjemy i układamy obok serów. Możemy również dodać orzechy włoskie. Całość skrapiamy octem balsamicznym lub nalewamy go do miseczki, aby każdy mógł swobodnie dozować jego ilość.

Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts