Zupy

Przepisy z octem, czym zakwasić zupę?

Informacja prasowa
Poznań, 30 czerwca 2016

Czym zakwasić zupę? O occie słów kilka

Są pyszne, lekkie i przede wszystkim zdrowe – nie powinniśmy zatem rezygnować z zup w codziennym menu. Niektóre z nich, także te kwaśne z natury, potrzebują jednak do pełni smaku zakwaszenia. W tym celu użyjmy octu – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

Sezon na… kwaśny smak
Smaczne lato to takie, w którym królują delikatne i pożywne zupy przyrządzane z sezonowych warzyw. Jedną z nich jest hiszpańskie gazpacho, którego bazę stanowią soczyste pomidory, papryka, ogórki, pokruszony chleb, a także odrobina octu. Choć ten cierpki dodatek zawsze odgrywa rolę drugoplanową, często to właśnie on decyduje o tym, że danie smakuje wyjątkowo. Nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. Oprócz standardowego octu jabłkowego, na rynku można spotkać wiele unikalnych i naturalnych aromatów. Wśród propozycji marki Kuhne znajdują się delikatne octy smakowe z dodatkiem dojrzewających w słońcu owoców, m.in. Ocet Mirabelkowy, Ocet Malinowy i Ocet Orzech Włoski. Każdy z nich ma inny smak, zapach, nie zawiera glutenu, konserwantów i sztucznych aromatów. Kulinarny raj dla prawdziwych smakoszy.

Przepisy z octową nutą
Cebulowa, ogórkowa, a może krem z pomidorów? Lista zup, które idealnie nadają się na upalne dni jest długa. Wszystko zależy od preferencji gości i gospodarzy. Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem smakowitych octów.

Smaki Hiszpanii: gazpacho

Składniki:
• 1 łyżka octu balsamicznego, np. marki Kuhne
• 6 dojrzałych pomidorów
• 3 czerwone papryki
• 1 kiszony ogórek
• 1 cebula
• garść pietruszki
• 1 kromka chleba pszennego (namoczona w wodzie)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• przyprawy: pieprz i sól
• 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy i blendujemy na gładką masę (ok. 7-10 minut). Dodajemy namoczony chleb, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy na zimno posypaną pietruszką.

Bestseller z octem ziołowym

Składniki:
• 3 łyżki octu ziołowego, np. marki Kuhne
• 1 seler naciowy
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• łyżka oliwy z oliwek
• 4 łyżki kwaśnej śmietany
• 500 ml bulionu warzywnego
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
• grzanki

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 25-30 minut. Zupę lekko przestudzamy, dodajemy kwaśną śmietanę, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz ocet ziołowy. Całość blendujemy i podajemy z grzankami.
Smacznego!

Więcej informacji o Kuhne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali na znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts