Żywność

Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami

Warszawa, marzec 2017 r.
Powitaj wiosnę lekką przekąską!
Przepis na chrupiące ruloniki ze szpinakiem i migdałami

Po długiej i ponurej zimie wreszcie przyszedł czas na wyczekiwaną przez wszystkich wiosnę. Rozkwitające pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę. Wiosna śmiało wkracza również do naszej kuchni, która staje się lżejsza i bardziej kolorowa. Siesta podpowiada, jak przygotować idealną wiosenną przekąskę – chrupiące ruloniki szpinakowo-migdałowe.

Wiosna na talerzu to więcej świeżych warzyw, kolorów, aromatów i witamin. Taka pozytywna kuchnia zachęca do delektowania się nowymi, lekkimi smakami, których poszukujemy po ciężkim, zimowym menu. Chrupiące ruloniki można przygotować w mniej niż pół godziny, dlatego są doskonałą propozycją na drugie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Wypełnione soczystym szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi Płatkami migdałów Siesta, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych. Szpinak bogaty jest w żelazo i witaminę C, których niedobór po zimie należy uzupełnić. Z kolei migdały o świetne źródło witamin E, B2 i błonnika, który reguluje przemianę materii i daje poczucie lekkości. Wiele cennych składników, bogactwo smaku świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i bakalii, a także apetyczna, pełna słońca kolorystyka sprawiają, że ruloniki stają się idealną przekąską na przywitanie wiosny!

Przekąska ze szpinakiem i migdałami

Składniki:
– 10 arkuszy papieru ryżowego
– 30 dag świeżego szpinaku
– 20 g pomidorków koktajlowych
– 10 plasterków żółtego sera
– 1 łyżka soku z cytryny
– świeża natka pietruszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól
– olej kokosowy do smażenia
– Migdały płatki Siesta
– Pieprz czarny mielony Appetita
– Bazylia Appetita
– Czosnek mielony Appetita

Przygotowanie:
Szpinak umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Migdały płatki Siesta pokrusz. Składniki połącz, polej oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą, Pieprzem czarnym mielonym, Bazylią i Czosnkiem mielonym Appetita. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, a następnie osusz. Układaj na nim plasterek sera i małą porcję szpinaku. Zwijaj dokładnie, ciasno zawijając boki do środka. Smaż na mocno rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Odkładaj na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 6,50 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Bazylia Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
Czosnek mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Similar Posts