Mleko

Mleko kozie

Informacja prasowa
22 grudnia 2016

Mleko kozie – naturalna alternatywa dla mleka krowiego

Duża powszechność mleka krowiego, nie tylko na półkach sklepowych, ale również w mediach sprawia, że większość z nas nie zastanawia się nad alternatywą dla spożywanego do tej pory nabiału. Już jako dzieci jesteśmy przyzwyczajani do mleka krowiego, także w postaci modyfikowanych mieszanek dedykowanych najmłodszym. Czy faktycznie jest ono najlepszym wyborem? Dowodem na to, że nie jest, może być rosnące zainteresowanie mlekiem roślinnym, a także tym, pochodzącym od innych zwierząt, np. kóz.

Mleko krowie jest powszechnie spożywane nie tylko przez dorosłych, ale również dzieci. Coraz więcej osób poszukuje jednak alternatyw, zarówno z uwagi na aspekt zdrowotny, jak i etyczny, związany z masowością produkcji mleka krowiego. O ile dorośli mają bogaty wybór innych mlek (kozie, sojowe, migdałowe, ryżowe itp.), o tyle w przypadku karmienia niemowlaków, do niedawna nie było praktycznie żadnego wyboru. Obecnie na rynku pojawiło się zdrowsze i mniej przetworzone mleko modyfikowane na bazie pełnego mleka koziego, które jest bliższe naturalnemu mleku matki. Dzięki swoim właściwościom może być lepiej wpływać na zdrowie i rozwój dziecka.

Mniejsze ryzyko pojawienia się alergii
Najważniejszym białkiem mleka jest kazeina. Jednak nie jest ona białkiem jednorodnym, co oznacza, że można ją podzielić na frakcje. Od stosunku poszczególnych frakcji zależy, czy mleko jest bardziej czy mniej alergogenne. Profil frakcji kazeiny w mleku kozim jest zbliżony do mleka kobiecego, które jest najbezpieczniejsze dla dzieci. Tymczasem mleko krowie zawiera znacznie większą ilość białka, odpowiedzialnego za powstawanie alergii.
Mleko kozie nie jest alternatywą dla mleka krowiego w przypadku alergii na białko z niego pochodzące. Jednak według badań, nawet 20% dzieci z alergią na białko mleka krowiego, może nie być uczulone na to, pochodzącego z mleka koziego. Z tego powodu warto rozważyć rozpoczęcie karmienia sztucznego właśnie od mleka modyfikowanego wytwarzanego na bazie mleka koziego, na przykład mleka Capricare – mówi dr Mirosława Gałęcka, ekspert firmy Miralex, dystrybutora mleka Capricare.

Lepsze trawienie
Z uwagi na wcześniej wspomniany unikalny profil frakcji kazeiny, mieszanki oparte na mleku kozim po spożyciu tworzą w żołądku większy i delikatniejszy skrzep kazeinowy, niż te na bazie mleka krowiego. Dzięki temu są szybciej i łatwiej trawione, a więc zapobiegają dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego u dziecka.
Trawienie w przypadku mleka koziego ułatwiają także zawarte w nim tłuszcze. W porównaniu z mlekiem krowim posiada ono więcej średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, czyli takich, które są lepiej wchłaniane i szybciej trawione niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – dodaje dr Mirosława Gałęcka.

Bliższe mleku matki
Analizując właściwości mleka koziego, warto także zwrócić uwagę na fakt, że w głównym stopniu jest ono wydzielane przez gruczoły apokrynowe, a więc te same, które biorą udział w produkcji mleka ludzkiego. Oznacza to, że kropelki mleka odrywają się od komórki wraz z jej fragmentem. Natomiast produkcja merokrynowa, która występuje w przypadku mleka krowiego, polega na oderwaniu się samej kropelki mleka. Co to oznacza dla dziecka?
Dzięki temu, że mleko kozie jest wydzielane przez gruczoły apokrynowe, posiada więcej składników komórkowych (bioaktywnych), które są niezbędne do prawidłowego rozwoju i bardzo istotne dla zdrowia dziecka – mówi dr Mirosława Gałęcka, ekspert firmy Miralex, dystrybutora mleka Capricare.

Które mleko następne wybrać?
Należy pamiętać, że karmienie piersią jest najlepszą metodą karmienia niemowląt. Dzięki unikatowej kombinacji składników, mleko matki chroni dziecko przed chorobami i alergiami. Jednak w momencie, kiedy karmienie piersią nie jest możliwe lub dziecko wymaga dodatkowego dokarmiania, należy się zastanowić nad właściwym wyborem mleka następnego. Te na bazie pełnego mleka koziego, jak Capricare, swoim składem bardziej przypomina mleko kobiece, niż mieszanki na bazie mleka krowiego. Dodatkowo mleko Capricare jest znacznie mniej przetworzone i lepsze w smaku oraz zawiera niższy poziom białka, zapobiegając nadmiernemu przybieraniu na wadze.

Więcej informacji na temat mleka Capricare, znaleźć można na stronie www.capricare.pl

Dodatkowe informacje
Capricare to mleko następne oparte na mleku kozim, które produkowane jest w Nowej Zelandii przez firmę Dairy Goat Co-operative (DGC). Jest to pierwsza na świecie firma, która opracowała mieszankę dla niemowląt na bazie pełnego mleka koziego. DGC to spółdzielnia mleczarska, która działa nieprzerwanie od 1984 roku i zrzesza farmerów zajmujących się produkcją mleka koziego. Produkty marki znane są na całym świecie. Dostępne są już w ponad 20 krajach. W Polsce ich wyłącznym dystrybutorem jest firma Miralex Sp. z o.o.
Produkcja mleka Capricare w 100% odbywa się w Nowej Zelandii. Jest to pierwsza i jedyna firma, która zbudowała obiekty przemysłowe dedykowane do produkcji produktów żywieniowych dla niemowląt na bazie mleka koziego oraz przebadała swoją mieszankę w badaniach klinicznych.

Similar Posts