Przepisy

Domowe lody z dwóch składników

HIT: Domowe lody z dwóch składników

Jeśli lubisz własnoręcznie robić desery, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Niewiele osób wie, że pyszne lody o smaku toffi czy truskawek można przygotować z dwóch prostych składników. Co najważniejsze – nie trzeba mieć maszynki do robienia lodów!

Kiedy wieczory stają się dłuższe, a temperatura wzrasta, mamy więcej czasu na przyrządzanie domowych posiłków. Zwiększa się również ochota na zimne desery. Pyszne lody można przygotować już za pomocą dwóch składników.

Toffi dla lodożerców

Do przygotowania deseru o smaku toffi potrzebujemy puszki słodkiego mleka skondensowanego oraz 500 ml śmietanki 30%.

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy na małym ogniu przez trzy godziny. Następnie wyjmujemy z opakowania masę i studzimy. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera. W kolejnym kroku dokładamy masę kajmakową i miksujemy aż do uzyskania jednolitego musu. Przekładamy do pojemnika i chowamy do zamrażarki. Lody będą gotowe po ok pięciu godzinach.

Deser możemy podawać razem z owocami lub słodką posypką. Lody toffi mogą poprawić humor i być świetnym uzupełnieniem wieczoru.

Dla dbających o linię – owoce

Dla tych, którym lody z toffi wydają się za bardzo kaloryczne, istnieje pyszna alternatywa w postaci deseru owocowego. Aby zrobić go samemu w domu, potrzebujemy kilogram truskawek oraz pół litra mleka skondensowanego. Owoce myjemy, usuwamy z truskawek szypułki. Następnie miksujemy. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy jeszcze raz aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Całość umieszczamy w pojemniku i wkładamy do zamrażarki na ok 7 godzin. Mieszamy co ok 30 minut.

– Wiele osób uważa, że lody są bombą kaloryczną. Przede wszystkim to doskonały sposób na orzeźwienie, nie warto z niego rezygnować. Jeśli przeszkadza nam kaloryczna śmietanka, lody z tym składnikiem możemy zastąpić lekkimi sorbetami – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. – Aby spalić mniej więcej tyle kalorii, ile znajduje się w porcji lodów, możemy przez godzinę czytać na głos książkę – dodaje.

Owocowo – czekoladowe szaleństwo

Lody o smaku banana i czekolady? Czemu nie! To będzie prawdziwa gratka dla smakoszy lodowych deserów. Aby je przygotować, kroimy w plasterki trzy dojrzałe banany, następnie wkładamy do zamrażalnika na trzy godziny. Zamarznięte owoce miksujemy z czterema łyżkami musu czekoladowego. Możemy go zastąpić masłem orzechowym.

Ci, którzy nie mogą zdecydować się, który owoc jest ich ulubionym, mogą oczywiście połączyć oba. Dla uzyskania pysznego sorbetu, trzy banany łączymy z trzydziestoma truskawkami. Efekt schłodzenia oraz lepsze samopoczucie gwarantowane!

Marka Bracia Koral – Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów – oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral – Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

Similar Posts