Żywienie

CHRZANOWA ZUPA KREM Z AWOKADO I PULPETAMI

CHRZANOWA ZUPA KREM Z AWOKADO I PULPETAMI

SKŁADNIKI

Pulpety
500 g mięsa mielonego, z szynki wieprzowej
1 jajko
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
2 szczypty czosnku, granulowanego
2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
2 szczypty natki pietruszki, suszonej
2 szczypty bazylii, suszonej
2 szczypty kolendry, mielonej
2 szczypty majeranku, suszonego
2 szczypty tymianku, suszonego
1 szczypta chili, mielonego
1 łyżeczka chrzanu, tartego
1 łyżeczka musztardy
olej, do natłuszczenia dłoni

Chrzanowa zupa krem
100 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 1 cm plastry
150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 2 cm kawałki
1 ząbek czosnku
50 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki
20 g oleju rzepakowego
150 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
800 g wody
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
olej, do natłuszczenia koszyczka
1 awokado, dojrzałe, miękkie, pokrojone na kawałki
0.5-1 łyżeczka soli
0.25-0.5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
100 g chrzanu, tartego

PRZYGOTOWANIE

Pulpety
1. Do naczynia miksującego włożyć mięso, dodać jajko, sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę, natkę pietruszki, bazylię, kolendrę, majeranek, tymianek, chili, chrzan i musztardę, wymieszać 20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Dłonie natłuścić olejem, z masy formować pulpety (Ø 3 cm). Pulpety ułożyć na półmisku, odstawić do lodówki.

Chrzanowa zupa krem
2. Do naczynia miksującego włożyć por, korzeń pietruszki, czosnek i seler naciowy, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 2.
4. Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć natłuszczony olejem koszyczek, umieścić w nim przygotowane wcześniej pulpety, gotować 30 min/95°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek z pulpetami przy pomocy kopystki, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać awokado, sól, pieprz, śmietanę i chrzan, zmiksować 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy, przełożyć do niej pulpety, delikatnie wymieszać.
6. Chrzanową zupę krem z awokado i pulpetami podawać na ciepło jako danie główne.

Similar Posts