Skip to content
sobota, 8 listopada, 2025
Latest:
  • Salon kąpielowy w minimalistycznym stylu
  • Celebruj wyjątkowe chwile jesieni Fyrklövern CELEBRATION
  • Wystarczy jedna saszetka, czyli sposoby na odświeżenie wnętrz na każdą kieszeń
  • 3 domowe akcesoria, które pokocha Twój czworonożny pupil. Musisz je mieć!
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!

Karafki – modne akcesoria do wody i napojów oraz do Twojego domu

Aktualności i wiadomości prasowe: znajdź miejsce na elegancje, dekoracja i wystrój

  • karafki.pl
  • Biznes
  • Napoje
    • Herabta
  • Przepisy
  • Wystrój wnętrz
  • Wystrój mieszkania
  • Wiadomości branżowe
    • Łazienka
    • Produkty
  • Żywienie
Dzień Ziemi

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 5 lat temu: 21 kwietnia 202123 kwietnia 2021 karafki.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.karafki.pl/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia – Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką – wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

„Po pierwsze – powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie – dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym – przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy – zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ” – mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: „Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze – to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce – ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna”.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.karafki.pl/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej

#22 kwietnia niebo #22 kwietnia to dzień #dzień ziemi facebook #22 kwietnia znak chinski #co można narysować na dzień ziemi #ida 22 kwietnia obliczyla ze do konca roku szkolnego
  • ← Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów
  • Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia →
Ciekawe artykuły

Nowy flagowy showroom Raumplus

Nowy flagowy showroom Raumplus
Nowy flagowy showroom Raumplus Flagowy showroom Raumplus w Warszawie powiększył swoją powierzchnię i odświeżył ekspozycję. Przestronne, loftowe wnętrze w Fabryce Starych Koronek pozwoliło na stworzenie […]

Salon bliżej natury w domu pod Gdańskiem

Salon bliżej natury w domu pod Gdańskiem
Salon bliżej natury w domu pod Gdańskiem Dom na przedmieściach Gdańska powstał z marzeń. Mieszkająca tu wraz z rodziną Ola Papińska, autorka bloga Home of […]

Letnie Garden Party, czyli jak zachwycić gości niezwykłą aranżacją stołu

Letnie Garden Party, czyli jak zachwycić gości niezwykłą aranżacją stołu
18.07.2016 Letnie Garden Party, czyli jak zachwycić gości niezwykłą aranżacją stołu Sezon na garden party w pełni! Wykorzystaj ciepłe letnie dni na spotkania ze znajomymi […]

III edycja konkursu #wStyluParadyż

III edycja konkursu #wStyluParadyż
Podobnie jak w pierwszych dwóch edycjach, także i tym razem liczba zgłoszeń oraz poziom kreatywności uczestników zachwycił jury konkursu. Płytki Ceramiki Paradyż, projekt łazienki oraz […]

Kuchnia 2021 i jej nowe wymiary

Kuchnia 2021 i jej nowe wymiary
Dziś posiłek w domu zastępuje wypad do restauracji, a sama kuchnia jest przestrzenią wyjścia z domowego home office. Tu chcemy się zrelaksować, odetchnąć od komputera przy kubku parującej herbaty. Zjeść przekąskę, a czase

Płytki inspirowane drewnem – piękno i funkcjonalność.

Płytki inspirowane drewnem – piękno i funkcjonalność.
Warszawa, 29.03.2017 r. Informacja prasowa Płytki inspirowane drewnem – piękno i funkcjonalność. Jak sprawić, aby nasze wnętrza były jednocześnie piękne, funkcjonalne i do tego przez […]

Terakota – jeden z najmodniejszych odcieni we wnętrzach tego sezonu

Terakota – jeden z najmodniejszych odcieni we wnętrzach tego sezonu
Terakota – jeden z najmodniejszych odcieni we wnętrzach tego sezonu 25 października 2021 Za oknami jesień w pełni. Drzewa toną w milionach odcieni, a blask […]

Świeczka: „mała czarna” wśród dodatków

Świeczka: „mała czarna” wśród dodatków
Świeczka: „mała czarna” wśród dodatków Synonimem małej czarnej jest uniwersalność – będzie odpowiednia zarówno na uroczystą kolację, jak i do pracy albo na niezobowiązujące wyjście […]

SZTUKA XXL – CERAMICZNE OBRAZY

SZTUKA XXL – CERAMICZNE OBRAZY
Informacja prasowa SZTUKA XXL – CERAMICZNE OBRAZY Inspirują Cię fotografie, grafiki i fototapety? Ich wodoodporną wersją są wieloelementowe dekory Opoczno, układające się w obrazy, które […]

Łódzki fokus na detale

Łódzki fokus na detale
Informacja prasowa Łódzki fokus na detale Przed nami jubileuszowa, dziesiąta już edycja Łódź Design Festival – jednej z najważniejszych krajowych imprez poświęconych wzornictwu. Na tym […]
Listopad 2025
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Lis    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
wystrój sali na dzień babci, Dolnośląska mąka tortowa typ 450, projekt wykonania opaski brukowej, zywica tirkutila, glencairn whisky glass quote mail, Co to jest vege Plastry do czego to słuźy, sklad herbaty zimowej, pomoc behawiorysty dolnośląskie, żelazo bogactwa naturalne, drink wieczorem jak to zmienic
Partnerzy
    niemiecki przez skype, niemiecki konwersjace, kurs niemieckiego, japoński, turecki, chiński, ukraiński, Tłumacz niemieckiego , szkoła jezyków obcych e-learing, tłumaczneia niemiecki Kazania i homilie Tłumacz niemieckiego , szkoła jezyków obcych e-learing, tłumaczneia niemiecki Kazania i homilie Tłumacz niemieckiego , szkoła jezyków obcych Kraków e-learing, tłumaczenia niemiecki Kazania i homilie
https://www karafki pl/b/lemon-tree/, gazowana mizeria, https://www karafki pl/b/z-wedlinami-albo-z-nabialem-w-hipermarkecie-krzyzowka/, https://www karafki pl/b/przepis-na-chleb-pku/, https://www karafki pl/b/czy-burger-drwala-jest-w-ofercie-nocnej/, https://www karafki pl/b/rezydencja-dla-seniorow-zabelkow-opinie/, https://www karafki pl/b/ogrod-marzen-kartki-na-dobranoc/, https://www karafki pl/b/dlaczego-dynia-w-sloikach-fermentuje/, https://www karafki pl/b/ogrod-marzen-kartki-na-dzien-dobry/, https://www karafki pl/b/wedliny-u-stasia-leszno-godziny-otwarcia/
Tagi
abyBoże NarodzeniecomcymdladomuhrefjakjestlubpodRainbow Tourssobietaktylkowielkanocwielkanoc 2017WPwwwŚwięta
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.