Biznes

Z herbatą dookoła świata

Informacja prasowa
Poznań, 9 kwietnia 2019 r.

Herbata jest napojem, który łączy nawet najodleglejsze (zarówno geograficznie, jak i światopoglądowo) kultury. Każdy z nas zna smak tego wyjątkowego naparu oraz ma na niego swój ulubiony sposób lub przepis. Przez tysiące lat, od kiedy spożywana jest herbata, wiele krajów wykształciło swoje unikalne metody na jej przyrządzanie. Niektóre z nich znamy bardzo dobrze, inne mogą okazać się nieco zaskakujące. Dlatego eksperci marki Akbar zapraszają do zapoznania się z niezwykłymi herbacianymi tradycjami z różnych zakątków świata.
Cha No Yu – oddanie czci herbacie (Japonia)
Japonia to kraj inny niż wszystkie. W kulturze Kraju Kwitnącej Wiśni celebracja, rytualność zachowań oraz podniosłość, towarzysząca z pozoru codziennym czynnościom jest kluczowa. Pomijając kwestie spisane w słynnym honorowym kodeksie Bushido, w Japonii wykształciła się także ceremonia Cha No Yu (dosł. wrzątek na liście). Polega ona na zaparzeniu herbaty typu matcha, przy zachowaniu ściśle określonych czynności, rytualnych gestów oraz specjalnych naczyń i akcesoriów. Tradycyjnie cha no yu przeprowadza się w wydzielonym pomieszczeniu, znajdującym się w ogrodzie. Ma to stworzyć wrażenie bliskości z naturą, harmonii i spokoju.
Zastrzyk energii przed zdobyciem Mount Everestu (Tybet)
W przeciwieństwie do ceremonialnej roli herbaty w Japonii, Tybetańczycy stworzyli przepis na napój typowo funkcjonalny. Mając w perspektywie wielogodzinne wypasanie jaków na himalajskich halach, długie wędrówki wśród lodowców i skał, mieszkańcy dzisiejszego Nepalu spożywają po cza – ubijaną herbatę. Przyrządza się ją ubijając herbatę z jaczym masłem oraz solą. Jest to napój bardzo kaloryczny, o działaniu rozgrzewającym, stąd jego popularność wśród ludów, mieszkających na co dzień na wysokości ponad 5000 metrów.

Dystyngowana codzienność (Anglia)
Five o’clock, tea time – pod tymi nazwami kryje się prawdopodobnie najpopularniejszy na świecie herbaciany rytuał. Jego historia sięga XVIII wieku. W Wielkiej Brytanii spożywano wtedy dwa posiłki w ciągu dnia – śniadanie oraz kolację. Księżna Bedford, zainspirowana francuskim „podwieczorkiem” postanowiła wprowadzić na dwór zwyczaj spożywania herbaty oraz niewielkich przekąsek właśnie w okolicach godziny 17. Z czasem ta tradycja rozprzestrzeniła się wśród Brytyjczyków, aby dzisiaj stać się kultowym elementem angielskiej popkultury.
Herbata wśród ludów pustyni (Maroko)
Gorący klimat, bezkresne pustynie oraz perspektywa długiej wędrówki w karawanie. Nic dziwnego, że nomadyczne, beduińskie ludy wypracowały recepturę na napój, który doskonale orzeźwia oraz dodaje sił. Mowa o atay, czyli mocnej, zielonej herbacie (np. w odmianie Gunpowder) z dodatkiem dużej ilości świeżej mięty oraz cukru. Charakterystycznym elementem ceremonii picia atay, jest sposób jego nalewania – dzbanek z naparem jest wysoko podnoszony i cienkim strumieniem przelewa się herbatę do naczyń. Tradycyjnie, jeden napar powinien być spożywany trzy razy – pierwsza szklanka ma być „delikatna jak życie”, druga „silna jak miłość”, a trzecia „gorzka jak śmierć”.
Herbata jak kaszmir (Pakistan)
Jeśli jakiś napój może samym wyglądem świadczyć o swojej subtelności i delikatności, to jest nim noon chai, znana z pakistańskiego regionu Kaszmir. Charakteryzuje się wyjątkową, różową barwą oraz niecodziennym smakiem. Podstawę napoju stanowi herbata ulung. Do jego sporządzenia wykorzystuje się ponadto sodę oczyszczoną, ziarna kardamonu, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, mleko, migdały oraz pistacje. Tradycyjnie do przygotowania noon chai wykorzystuje się samowar. Z powodzeniem można go jednak zastąpić zwykłym garnkiem. Smak z pewnością pozostanie wyjątkowy.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts