Przepisy

Przychodzi weganin na kolację

Informacja prasowa
Warszawa, 24 listopada 2016

Przychodzi do Ciebie weganin na kolację…
Kiedy organizujemy przyjęcie dla najbliższych często zastanawiamy się jakimi smakołykami ich ugościć. Długo przed umówionym spotkaniem skanujemy w głowie pomysły na potrawy, które zdecydowanie zaliczają się do naszych „popisowych dań” i wywołują błogi stan na twarzach zaproszonych. Problem pojawia się wtedy, kiedy odwiedzają nas osoby, które żyją zgodnie z określonymi zasadami żywienia, np. weganie. Wielu z nas nie wie co przygotować, aby wpasować się w zasady wegańskiej diety i jednocześnie przygotować smaczny i sycący posiłek. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, zaproponował dwa przepisy, które z pewnością podbiją podniebienia najbardziej wymagających wegan.

Dieta wegańska to jedna z najbardziej wymagających odmian wegetarianizmu. Ci, którzy trzymają się tych obostrzeń dietetycznych nie jedzą mięsa, ani pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis bazuje na roślinach strączkowych, warzywach, owocach, orzechach, a także pestkach. Menu powinno być pełne surowych i gotowanych potraw, jednak należy pamiętać, że zbyt długa obróbka termiczna może obniżyć wartości odżywcze produktów, dlatego do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Weganie zwracają szczególną uwagę na różnorodność dań, by w przyszłości nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych. Szczególną uwagę zwracają na ilość białka, witaminy B12 i żelaza.

Peperonata
Składniki:
– 400 g zielonej papryki
– 400 g cebuli
– 400 g passaty pomidorowej
– 8 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Papryka to niesamowite warzywo, bogate w witaminy oraz sole mineralne, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Świetnym pomysłem jest przygotowanie peperonaty. Jak ją przygotować? To proste. Kroimy na drobno cebulę, a paprykę na paseczki. Wkładamy warzywa do garnka z rozgrzaną oliwą, dodając połowę passaty, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy resztę passaty i gotujemy przez kolejnych kilka minut. Potrawa doskonale współgra z pieczywem i odrobiną oliwy z oliwek, ale można ją potraktować również jako dodatek do obiadu we włoskim stylu.
Bakłażan z miętą
Składniki:
– 3 bakłażany
– 2 gałązki mięty
– sól
– oliwa z oliwek
– czosnek

Sposób przygotowania:
Bakłażany to niesamowite warzywa, które mogą być używane zarówno w przepisach na dania wytrawne, jak i słodkie. Najważniejsze, to wybrać dojrzałe warzywa. Jeżeli bakłażan jest duży, można go przeciąć i posolić – w ten sposób usuwa się nadmiar wody. Przekrój bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ. Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno posiekanym czosnkiem, do smaku dodaj oliwę i sól. Następnie wypełnij doprawioną masą wydrążone warzywa i przykryj listkami mięty. Serwuj na ciepło.

Uprość sobie życie
Jeśli nie będziemy mieli czasu na przygotowanie całego obiadu między przyjściem do domu, a umówioną wizytą, składniki do dań możemy przygotować dzień wcześniej. Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, takie jak Whirlpool Supreme Dual NoFrost, posiadają dwa niezależne systemy NoFrost – jeden w chłodziarce, a drugi w zamrażarce, co daje gwarancję optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia. Produkty te pozostają dłużej świeże, nie wysuszają się i zachowają swój estetyczny wygląd oraz wartości odżywcze, dzięki czemu pokrojone składniki możemy przygotować dzień wcześniej.
Gdzie poznać tajniki wegańskiej kuchni?
Akademia Kulinarna Whirlpool zaprasza na warsztat z prawdziwą ekspertką w dziedzinie kuchni roślinnej – Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd, autorką święcącej triumfy na półkach w księgarniach pozycji “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. 3 grudnia Alicja zdradzi jak przygotować wegańskie potrawy, które bez obaw będzie można postawić na świątecznym stole i zrobić wrażenie na niejednym tradycjonaliście. Nie zabraknie klasyków takich jak barszcz czerwony, podany z białym grochem, czy też wegański sos pieczeniowy z aromatycznym winem. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się jak upiec bezmięsną wersję kulebiaka, faszerując go klasycznym połączeniem: kapustą i grzybami oraz jak przygotujecie ziemniaczany cymes i krantz (aromatyczne ciasto drożdżowe).

Lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost
Najwyższej jakości lodówka Whirlpool Supreme Dual NoFrost jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i spełnia ich marzenia. A to wszystko za pomocą zastosowanych technologii:

• Supreme Dual NoFrost
Sekret tej innowacyjnej technologii Whirlpool tkwi w dwóch niezależnych systemach NoFrost – jednym w chłodziarce i jednym w zamrażarce, dzięki czemu korzystamy z zalet technologii Total NoFrost bez wysuszania żywności. Jest to gwarancja optymalnych warunków do przechowywania świeżego i mrożonego jedzenia.

• 6-ty Zmysł Fresh Control
Ten system nieustająco monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w lodówce, a także przywraca prawidłowe parametry temperatury szybciej niż w tradycyjnej lodówce.

• Technologia Freeze Control
Dzięki niej zamrożone jedzenie nie traci wilgotności ani smaku. Znacznie obniżając wahania temperatury w zamrażarce podczas procesu automatycznego usuwania szronu zapobiega powstawaniu oparzeń mrozowych, chroniąc jedzenie przed utratą jakości i koloru.

• Komora Activ0°
Jest to komora, w której panują idealne warunki do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Temperatura w Activ0° wynosi około 0°C, co oznacza, że jedzenie dłużej pozostanie świeże i zachowa swój wygląd oraz wartości odżywcze. System chłodzenia w komorze Activ0° może zostać wyłączony, a sama komora może być używana do standardowego przechowywania żywności.

Similar Posts