Przepisy Przepisy dla dzieci

Pomysł na drugie śniadanie do szkoły

Informacja prasowa
Poznań, 21 września 2016 r.

Pomysł na drugie śniadanie do szkoły – jak zachęcić dziecko do porzucenia słodyczy na rzecz pełnowartościowego posiłku?

Niezwykle ważnym posiłkiem, który dostarcza dzieciom potrzebnej w ciągu dnia energii, jest drugie śniadanie. Niestety często zastępowane jest ono batonikami i ciastkami, po które najmłodsi chętnie sięgają przy każdej nadarzającej się okazji. Jeśli chcemy, aby nasz maluch z apetytem zjadał drugie śniadanie, to warto zamienić nudne kanapki na kreatywne i zdrowe przekąski.

Drugie śniadanie to niezwykle ważny element codziennego menu każdego dziecka – pozwala mu odpowiednio funkcjonować w szkole przez cały długi dzień. Tradycyjne kanapki, które najczęściej pakujemy do plecaków naszych uczniów, często nie zostają jednak zjedzone i lądują w koszu. Dzieci zamiast zjeść pełnowartościowy posiłek opychają się słodyczami. Aby to zmienić wystarczy wzbogacić jadłospis o smaczne, zdrowe i zachęcająco wyglądające przysmaki, które najmłodsi zjedzą z apetytem. Jeżeli wyposażymy malucha w odpowiedni pojemnik oraz specjalne, bezpieczne dla dzieci plastikowe sztućce, to na drugie śniadanie do szkoły będzie mógł zabrać, co tylko… brzuszek zapragnie.

Mini tortille z indykiem i ananasem
Składniki:
 1 pszenny placek tortilli (np. marki Sandra)
 2 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
 2 łyżki kukurydzy z puszki (np. marki Sandra)
 40 g piersi z indyka
 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
 1 plaster żółtego sera
 1 łyżka keczupu
 garść roszponki
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni. Do miski przekładamy gotowe mięso, pokrojonego w małe kawałki ananasa, kukurydzę i wszystko mieszamy. Tortillę smarujemy keczupem, układamy na niej plaster sera żółtego, nakładamy farsz z indykiem i dodajemy garść roszponki. Zawijamy ją ciasno i zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku. Gotową tortillę przekrajamy na pół.

Naleśniki z serkiem waniliowym i owocami
Składniki:
 3 brzoskwinie z puszki (np. marki Sandra)
 1 plaster ananasa z puszki (np. marki Sandra)
 6 łyżek serka homogenizowanego waniliowego
 2 jajka
 1 ½ szklanki mąki
 1 szklanka mleka
 ½ szklanki wody
 1 łyżka oleju
 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Składniki miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzanej patelni rozprowadzamy powstała masę i smażymy z niej dwa naleśniki. Na gotowe naleśniki nakładamy kilka dużych łyżek serka waniliowego, pokrojonego w drobne kawałki ananasa oraz brzoskwinie. Naleśniki posypujemy cynamonem i składamy na pół.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts