Przepisy Żywność

Ostre dania sposobem na udaną dietę

Informacja prasowa
12 grudnia 2016

Ostre dania sposobem na udaną dietę

Za ostry smak niektórych przypraw odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Dzięki niej pikantne potrawy dobrze działają na nasz układ odpornościowy, gdyż hamują rozwój bakterii. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Czy prawdą jest, że korzystnie wpływają też na nasz metabolizm? Przekonajmy się, czy pikantne jedzenie pomoże nam w diecie.
Zaletą kapsaicyny jest między innymi to, że zapobiega zatruciom pokarmowym. Z tego powodu w ciepłych krajach bardzo często spożywa się pikantne potrawy. Substancja ta ma swoje zastosowanie także w dietach, gdyż wspomaga i przyśpiesza metabolizm. Jeśli do tej pory nie mieliśmy w zwyczaju spożywania ostrych dań, to warto dodać je do swojego jadłospisu stopniowo. Nie należy nagle wprowadzać do menu samych pikantnych posiłków, gdyż możemy podrażnić żołądek. Oto kilka przepisów, które pozwolą urozmaicić codzienne potrawy.

Pasta z chili
Można ją wykorzystać jako dodatek do dań lub marynatę do mięsa. Trzeba jednak pamiętać, żeby przygotowywać ją w rękawiczkach i nie dotykać twarzy, jeśli wcześniej kroiliśmy papryczkę chili.

Składniki:
 Kilka papryczek chili bez oleju marki Kühne
 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
 1 łyżka octu winnego marki Kühne
 Sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój drobno papryczki chili i zblenduj je na jednolitą masę. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego (w zależności od tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać), ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Marynowane papryczki chili
Są idealne na przekąskę lub jako dodatek do dań. Jeśli papryczki mają zbyt intensywny smak, możesz przez kilka godzin namaczać je w mleku (im tłustsze tym lepsze).

Składniki:
 1 słoik papryczek chili bez oleju marki Kühne
 1 szklanka octu winnego marki Kühne
 1,5 łyżki soli
 2 łyżki cukru
 Pieprz w ziarnach, liść laurowy, czosnek

Przygotowanie:
Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj sól, ocet i cukier. Do wysterylizowanego słoika włóż odcedzone papryczki, pieprz, liść laurowy i czosnek. Zalej zagotowaną wodą z przyprawami i zakręć słoik. Papryczki będą gotowe za 2-3 tygodnie.
Czekolada z chili
Doskonała dla łasuchów. Możemy wykorzystać dowolną czekoladę, jednak najzdrowsza będzie gorzka.
Składniki:
 Tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)
 1 papryczka chili bez oleju marki Kühne
 1 szklanka mleka
 Cynamon

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Dodaj ją do ciepłego mleka. Drobno posiekaj kawałek papryczki chili (w zależności od preferowanego stopnia pikantności) i dodaj do czekolady. Przelej wszystko do kubka, posyp cynamonem.
Jeśli potrawa okaże się dla nas zbyt ostra, trzeba pamiętać, żeby nie popijać jej wodą, sokami ani napojami gazowanymi. Mogą tylko pogorszyć sprawę. Kapsaicyna, która jest odpowiedzialna za pikantny smak potraw, rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego najlepiej będzie jak napijesz się np. szklanki mleka.
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts