Żywność

Najpyszniejsze grillowe trendy w tym sezonie według Jakuba Kuronia

Najpyszniejsze grillowe trendy w tym sezonie
według Jakuba Kuronia

Sezon na wielkie grillowanie już w pełni – czas więc przyjrzeć się smacznym inspiracjom na dania z rusztu. Poza wyborem tradycyjnych przysmaków, królujących na polskich stołach, warto urozmaicić grillowe menu o bardziej wykwintne, ale wcale nie skomplikowane potrawy. Na jakie dania postawić, aby zaskoczyć gości podczas letniego przyjęcia? O grillowe trendy na ten rok zapytaliśmy Jakuba Kuronia – szefa kuchni, autora książek kucharskich oraz bloga www.kuron.com.pl.
Spokojne popołudnie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, w towarzystwie przyjaciół i najbliższych – czy można wyobrazić sobie przyjemniejszy odpoczynek? Czerwiec tego roku zapowiada się wyśmienicie – pogoda ma sprzyjać wszystkim amatorom gotowania w plenerze.

Marynata z orzeźwiającą nutą
Aby grillowane mięso było nie tylko odpowiednio soczyste w środku i kruche na zewnątrz, ale zachwycało naturalnym aromatem, należy je odpowiednio wcześniej przygotować przed rozpoczęciem domowego barbecue. Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. – Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego. Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste – mówi Jakub Kuroń.

Nie tylko karkówka i kiełbaski
Poza tradycyjnymi, mięsnymi specjałami na grilla – w tym sezonie postawmy na nieco urozmaicone dania z kuchni świata. Alternatywą dla klasycznych steków będą kebabczety – flagowe bułgarskie danie – podłużne kotleciki z mielonego mięsa, podawane z aromatycznym, paprykowym dipem. – Do tego dania świetnie sprawdzi się mięso z karkówki lub z łopatki wieprzowej. Tuż przed rozdrobnieniem mięsa w naczyniu miksującym najlepiej zmrozić je przez 30-60 min. Rozdrabnianie zmrożonego mięsa sprawia, że włókna nie zostają zmiażdżone, a jedynie posiekane. Dzięki temu sok komórkowy mięsa pozostaje i jest ono po zgrillowaniu bardziej soczyste – dodaje Jakub Kuroń. Dla łatwiejszego przenoszenie i obracania kebabczetów na ruszcie, najlepiej przed opiekaniem nabić je wzdłuż całej długości na patyczki do szaszłyków. Jako szybka przekąska w piknikowym menu świetnie sprawdzą się również klasyczne burgery. Jednak zamiast grillowania mięsa – możemy je wcześniej ugotować na parze, co jest świetną opcją dla dbających o linię, a także tych, którzy nie przepadają za tradycyjnym grillem. – Wystarczy zmiksować w urządzeniu Thermomix® mięso z dodatkiem duszonej cebulki, bułki tartej, jajka, majonezu, musztardy oraz przypraw, następnie przełożyć na przystawkę Varoma i gotować na parze przez 30 min. Przypieczone uprzednio na grillu bułki do burgerów najlepiej przełożyć kremem paprykowym z pastą ajvar – łagodną, pikantną lub czosnkową, w zależności od upodobań smakowych – tłumaczy ekspert.

Błyskawiczne wege przekąski
Rodzinne barbecue nie może obyć się bez królowej letnich napojów, czyli lemoniady. W tym sezonie prym będzie wiodła lemoniada z miąższu arbuza z dodatkiem syropu z agawy. Pamiętajmy o odpowiednim jej podaniu – wystarczy przystroić karafkę i rurki wyciętymi w owocach wzorkami oraz listkami mięty. Do lemoniady można dodać także zamrożone, drobne owoce (truskawki, maliny, borówki) lub podawać z zamrożonymi w kostkach lodu jadalnymi kwiatami (czarnym bzem, bratkami, stokrotkami czy begonią), które nie tylko pięknie wyglądają, ale i aromatyzują naszą lemoniadę. Każdą lemoniadę najlepiej serwować zaraz po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu. Grillowe party najlepiej rozpocząć od orzeźwiającego chłodnika – np. z pora, selera i ziemniaków. – To tzw. Vichysoiss – potrawa pochodząca z centralnej Francji – kremowa zupa na bazie bulionu i młodych warzyw, w której rozsmakowała się cała zachodnia Europa. Doskonale sprawdzi się podawana w małych słoiczkach. Podobnie podać możemy szybką sałatkę na bazie sezonowych i lokalnych składników – młodych ziemniaków, szparagów, pomidorów i sera korycińskiego – przekonuje Jakub Kuroń.
Wszystkie przepisy na przysmaki z grilla znalazły się w kolekcji „Majówka z Jakubem Kuroniem” na platformie Cookidoo®, dedykowanej urządzeniu wielofunkcyjnemu Thermomix®.

PRZEPIS: KEBABCZETY Z GRILLA

SKŁADNIKI
• 90 g cebuli, przekrojonej na pół
• 4 ząbki czosnku
• 600 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej lub 600 g jagnięciny gulaszowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej
• 1 jajko
• 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
• ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
• ½ łyżeczki soli
• oliwa z oliwek, do natłuszczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2 Dodać 300 g karkówki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4 Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z cebulą i czosnkiem, jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, zmiksować 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
5 Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
6 Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu.
7 Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę i czosnek posiekać.
2 Karkówkę posiekać i wymieszać z cebulą i czosnkiem.
3 Dodać jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia.
4 Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.
5 Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu.
Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.

Similar Posts