Herabta Napoje

Lankijska inspiracja – herbata nie tylko do picia

Informacja prasowa
Łódź, 16 listopada 2016

Lankijska inspiracja – herbata nie tylko do picia

Herbatę wielu z nas pije niemal codziennie, samą lub jako dodatek do posiłku, jednak rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób możemy ją jeszcze wykorzystać. Na Cejlonie herbata uprawiana jest już od ponad 150 lat. Nic więc dziwnego, że właśnie Lankijczycy wiedzą najwięcej o jej właściwościach, nie tylko tych kulinarnych.
Przeciętny Polak zużywa rocznie prawie 1 kg. liści herbaty. Napój ten pijemy niemal codziennie, doceniając jego bogaty aromat i smak. Jak się jednak okazuje, jest wiele sytuacji, kiedy możemy wykorzystać herbatę nie tylko do picia. Lankijczycy bardzo często robią z niej użytek w codziennym życiu. Marka Akbar zachęca do sprawdzenia jej często nietypowych właściwości.

Neutralizacja zapachów
Dieta Lankijczyków opiera się na innych produktach niż europejska. Jedzą ostro i używają wielu przypraw. Jednak ich sztuka kulinarna różni się od naszej nie tylko tym, co jemy ale i jak! Lankijczycy nie używają sztućców. Jedzą rękoma, gdyż uważają, że dzięki temu jedzenie lepiej smakuje. Z tego powodu doskonale wiedzą, że herbata absorbuje zapachy. Wystarczy przetrzeć dłonie wilgotną torebką po herbacie, a zneutralizujemy nieprzyjemną woń ryby czy czosnku. Zadziała tak samo, kiedy włożymy ją do butów, lodówki czy nawet kociej kuwety
.
Nie tylko w kuchni
Pogoda na Sri Lance jest zmienna i nie łatwo ją przewidzieć. Mimo wszystko jest to wyspa, która słynie z ciepłego klimatu oraz dużej wilgotności powietrza. Średnia temperatura na Cejlonie wynosi ok. 27°C. Ze względu na wilgotność i wysokie temperatury jest to doskonały klimat dla komarów. Dobrym sposobem na uśmierzenie swędzenia po ich ugryzieniu jest torebka zużytej herbaty. Wystarczy przyłożyć ją do swędzącego miejsca i lekko przycisnąć. Herbata załagodzi działanie toksyn znajdujących się w ślinie komara i zniweluje nieprzyjemne uczucie.

Ulga w oparzeniach
Sri Lanka to bardzo słoneczna wyspa, dlatego przebywając dłuższy czas na świeżym powietrzu można narazić się na nadmierną eskpozycję skóry na słońce. Rodowici mieszkańcy Sri Lanki mają ciemną karnację, ale osobom o jasnym odcieniu skóry może przydać się patent na oparzenia słoneczne. Można je załagodzić przykładając do ciała torebkę po zaparzonej wcześniej herbacie, a jeśli oparzenia są rozległe, ulgę przyniesie kąpiel z jej dodatkiem.

Właściwości lecznicze
Herbata działa na nasz organizm pozytywnie nie tylko w postaci naparu, który tak lubimy pić. Może także załagodzić ból zęba i zmniejszyć infekcję. Wystarczy wziąć torebkę po zaparzonej czarnej herbacie i przyłożyć do ropiejącego zęba. Jeśli natomiast jesteśmy po jego wyrwaniu – torebka herbaty zatamuje krwawienie i zadziała przeciwbólowo.

Napar

Napar z herbaty przyda się także w kuchni, jednak nie tylko do picia. Nawet najtwardsze mięso zmięknie pod jej wpływem. Oto prosty przepis na marynatę do mięsa.

Przygotuj:
 4 łyżki czarnej herbaty Akbar
 Gorącą wodę
 Mięso, które chcesz zamarynować
 Głęboką miskę
W kubku przygotuj napar z czarnej herbaty Akbar. Poczekaj, aż ostygnie i odcedź liście. Do miski włóż mięso i zalej naparem (powinno być go tyle, aby przykrył mięso). Tak marynowane przez kilka godzin mięso zmięknie, a jego smak będzie intensywniejszy. Jeśli chcesz, możesz od razu dosypać do marynaty ulubionych przypraw.
Herbata jest doskonała nie tylko do picia. Dzięki swoim licznym zastosowaniom może nam pomóc w wielu codziennych sytuacjach, o czym bardzo dobrze wiedzą mieszkańcy „herbacianej wyspy”, którą nazywana jest Sri Lanka.
Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Similar Posts