Kawa

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Gdy dni stają się coraz krótsze, a niższa temperatura daje się nam się we znaki, z pomocą mogą przyjść pobudzające, gorące napoje. Aromatyczna kawa z dodatkiem odżywczego cukru skutecznie podniesie poziom energii i zmotywuje do działania. Przyglądamy się wykorzystującym to połączenie recepturom z różnych stron świata.

Szacuje się, że na sezonowe spadki nastroju odczuwalne pomiędzy październikiem a marcem, zwane potocznie „jesienną depresją”, narażony jest co dziesiąty Polak. Przypadłość, określana przez psychologów mianem SAD (z ang. „seasonal affective disorder” – choroba afektywna sezonowa) cechuje się takimi objawami, jak: uporczywa senność i zmęczenie, apatia, obniżona aktywność, problemy z koncentracją, a także niechęć do pracy i podejmowania działań. Choć dokładna przyczyna takiego stanu nie jest znana, specjaliści upatrują jej w szeregu czynników wpływających na nasze samopoczucie – w ograniczonym dostępie do naturalnego światła oraz nagłych zmianach warunków pogodowych. Jak zwalczyć taką przypadłość? Przede wszystkim fototerapią, regularną aktywnością fizyczną oraz uwzględnieniem w codziennej diecie produktów bogatych w magnez i wzmacniające układ nerwowy witaminy z grupy B. W sytuacjach nagłego spadku energii pomocne mogą okazać się także aromatyczne napoje o pobudzających właściwościach.

Jaki cukier wykorzystać do przyrządzania kawy?
• Cukier biały sypany – do wykorzystania w klasycznych kawach z dodatkiem mleka, łatwo się rozpuszcza,
• Cukier trzcinowy – doskonały do kaw z dodatkiem alkoholu,
• Cukier puder – sprawdzi się w formie posypek do wykańczania deserów kawowych,
• Cukier kandyzowany – w wersji kruszonej, podobnie jak cukier puder, może być wykorzystywany do posypania powierzchni kaw uzupełnionych mleczną pianką lub bitą śmietaną.

Kawa z cukrem na pobudzenie
Choć kawa to dla wielu z nas pierwszy wybór w sytuacji, gdy potrzebujemy pobudzenia, nie każdy wie, w jaki sposób przyrządzić ją, by była jak najbardziej stymulująca. – Decyduje o tym przede wszystkim rodzaj mieszanki. W okresie jesiennego spadku nastroju, warto kupić kompozycję z ziarnami Robusty zawierającymi 1,7-4% kofeiny – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Zbalansowany smak gwarantują kawy, do skomponowania których wykorzystano zarówno ten gatunek, jak i ziarna szlachetnej Arabiki – dodaje. Jak potwierdzają wyniki najnowszych badań, o skuteczności kawy mogą decydować także odpowiednio dobrane dodatki. Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie porównali za pomocą rezonansu aktywność mózgu osób, którym podano kawę, glukozę oraz połączenie tych dwóch składników. Rezultaty potwierdziły, że równoczesne przyjęcie kofeiny i cukru poprawia wydajność i sprawność umysłową. Jak zaserwować propozycję, której receptura wykorzystuje te składniki? Pomysłów warto szukać wśród zwyczajów kulinarnych państw świata.

Irish Coffee
Tradycyjna kawowa propozycja z dodatkiem alkoholu polecana jest jako idealne zwieńczenie jesiennego popołudnia. Dawniej przygotowywana była jako aromatyczny sposób na rozgrzanie podróżujących przez Atlantyk. Dziś, dzięki prostej recepturze i pobudzającym właściwościom, znaleźć ją można w menu kawiarni w różnych zakątkach świata. Jak przygotować Irish Coffee? Do dzbanka wsypujemy cukier trzcinowy, dolewamy podwójne espresso, odrobinę gorącej wody i irlandzką whisky. Wszystkie składniki podgrzewamy parą z dyszy do spieniania mleka lub umieszczając w rondelku – na palniku kuchenki. W shakerze ubijamy śmietankę – tak, aby uzyskała konsystencję gładkiej masy. Podstawowym wyróżnikiem Irish Coffee jest specjalna szklanka na nóżce z uchwytem. By uzyskać dwie wyraźne warstwy, ubitą śmietankę możemy wlać do kawy cienkim strumieniem po powierzchni odwróconej łyżeczki.

Kawowy kogel-mogel
Alternatywnym sposobem na wykorzystanie cukru w przyrządzaniu kawy, będzie klasyczny deser z dzieciństwa, czyli kogel-mogel. Żółtko jajka ucieramy z dwoma łyżeczkami białego cukru to momentu rozpuszczenia kryształków i uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Tak przygotowany przysmak posłuży jako uzupełnienie tradycyjnego espresso, tworząc na jego powierzchni delikatną, słodką piankę.

Cafe brulot
Rozgrzewająca propozycja prosto z Nowego Orleanu zachwyci wielbicieli owocowo-korzennych połączeń smaków. Jej przygotowanie jest niezwykle efektowne, a to za sprawą podpalanego alkoholu, dzięki dodaniu którego kawa wygląda, jakby płonęła. Przyrządzenie rozpoczynamy od obrania pomarańczy i cytryny tak, aby skórka stworzyła spiralę. Wkładamy je do rondelka, wrzucając ok. 5 goździków, laskę cynamonu i kilka kostek cukru. Całość zalewamy ok. 100 ml alkoholu i gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, uzupełniamy składniki 100 ml świeżo zaparzonej kawy, a następnie podpalamy. Mieszamy do momentu wygaszenia się płomieni i rozlewamy do wysokich szklanek.

Pharisaer
Propozycja ta stanowi tradycyjny napój położonej w Niemczech Fryzji Północnej. Powstanie receptury datowane jest na koniec XIX wieku. Ceniona za szybkość przygotowanie i rozgrzewające właściwości, stanowi ciekawe urozmaicenie jesiennego menu kaw. Aby przyrządzić Pharisaer, w należy zaparzyć podwójne espresso, wlać je do wysokiej szklanki i dodać kilka kostek cukru. Następnie uzupełnić ją ok. 30-40 ml alkoholu – rumu lub brandy. Całość mieszamy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Zwolennikom bardziej słodkich propozycji polecane jest dodanie do kawy odrobiny kakao lub gorącej czekolady.

Caffé Al Vapore
Ciekawą propozycją, która przypadnie do gustu wielbicielom kaw mrożonych, będzie Caffé Al Vapore. W odróżnieniu od klasycznej propozycji z kostkami lodu, ta wyróżnia się gładką, lekko gęstą konsystencją. – Dzbanek do spieniania mleka wypełniamy lodem do ok. ¾ jego wysokości. Zalewamy go podwójnym espresso, dodając odrobinę cukru oraz dowolny syrop smakowy – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Wykorzystując dyszę do spieniania mleka, mieszamy składniki tak, by uzyskały jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do wysokiej szklanki – dodaje ekspert. Tego typu propozycja będzie idealnym uzupełnieniem menu domowego przyjęcia.

Similar Posts