Herabta

Idealna filiżanka herbaty, Czyli o tym jak parzyć herbatę z torebki

Informacja prasowa
Poznań, 15 września 2016

Idealna filiżanka herbaty
Czyli o tym jak parzyć herbatę z torebki

Herbata w torebkach czy liściasta? Dla tych, którzy żyją w pośpiechu z pewnością ta pierwsza. Liściasta wymaga bowiem znacznie więcej uwagi, czasu, a także precyzji w trakcie zaparzania. Nie oznacza to jednak, że herbatę w torebkach można parzyć niedbale i bez trzymania się jakichkolwiek zasad. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali poradnik, który pokazuje jak poprawnie przygotować ten rodzaj jednego z najpopularniejszych na świecie napojów.
Wodę o jakiej temperaturze najlepiej użyć ?
Pierwszym krokiem podczas parzenia herbaty w torebkach jest podgrzanie filiżanki – zimne naczynie może bowiem doprowadzić do schłodzenia wody. Następnie umieszczamy w niej torebkę i zalewamy naczynie wrzącą wodą. Ważne, aby woda osiągnęła pełną temperaturę 100°C, ale nie przegotowała się (czajnik należy wyłączyć tuż po zagotowaniu), ponieważ straci wtedy dużą ilość tlenu, co z kolei sprawi, że będzie miała płytki i nieciekawy smak. Należy również dopilnować, aby woda była miękka, a także odpowiednio przefiltrowana. Wrzątek lejemy bezpośrednio na torebkę.
Ile czasu powinno się parzyć herbatę?
Z herbatą w torebkach powinniśmy postępować tak samo jak z herbatą sypaną i przykładać dużą wagę do sposobu jej parzenia oraz postępować zgodnie z instrukcjami. Jeżeli przygotowujemy ją w imbryku, najlepiej przykryć go, aby zatrzymać gorące powietrze wewnątrz. Wiele osób popełnia błąd sądząc, że herbata jest gotowa jak tylko zabarwi się na właściwy kolor, jednak aby nabrała pełni smaku powinniśmy parzyć ją przez co najmniej trzy minuty. Dopiero po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dodatkowo kilka razy zanurzamy torebkę, aby dobrze wymieszała się z wodą. Taki zabieg zapewni ładny, intensywny kolor i pełnię smaku.

Z czym łączyć herbatę?
Idealnie zaparzoną herbatę można zaserwować w dowolny sposób. Do czarnej warto dodać odrobinę mleka, cytryny lub cukru – to zależy od was. Najważniejsze, że pozwoliliśmy herbacie uzyskać pełnię smaku.

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Więcej informacji o Ahmad Tea London:
Firma Ahmad Tea London powstała dzięki wiedzy i doświadczeniu rodziny, która od czterech pokoleń pieczołowicie czuwa nad procesem uprawy herbaty, przygotowania mieszanek, pakowania oraz dystrybucji. Marka Ahmad Tea London jest symbolem najlepszych herbat. Wnikliwa selekcja i tradycyjne metody ręcznego zrywania liści sprawiają, że herbata zawsze zachowuje świeży i intensywny zapach. Starannie dobrane liście różnych gatunków herbat tworzą wyrafinowane mieszanki o niezapomnianym smaku. Dział jakości kontroluje każdą partię zebranych liści przed rozpoczęciem procesu mieszania, następnie akceptuje gotowe mieszanki przed ich zapakowaniem. Szczegółowa kontrola gwarantuje utrzymanie najwyższej jakości, niepowtarzalnego koloru, zapachu i smaku w każdej filiżance herbaty. Ahmad Tea London oferuje szeroką gamę herbat czarnych, zielonych, czarnych smakowych, zielonych smakowych, naparów owocowych w opakowaniach dla detalu, gastronomi oraz jako ekskluzywne prezenty.
Zapraszamy na nasz fan page: https://www.facebook.com/AhmadTeaPolska
Więcej informacji o LEVANT:
LEVANT Foods to firma, która od 25 lat dba o wyjątkowy smak potraw, dostarczając najwyższej jakości produkty spożywcze. To zarówno importer i eksporter, jak i producent aromatycznych herbat, dojrzewających w słońcu owoców w puszkach, czy orientalnych produktów kuchni tysiąca i jednej nocy. Swoją ofertą firma zachęca zarówno pasjonatów gotowania, jak i osoby dopiero rozpoczynające kulinarną przygodę do wyjątkowej podróży po kuchniach świata. Z myślą o klientach powołała także do życia sklep internetowy (www.sklep.smacznego.pl), w którym smakosze odnaleźć mogą wszystkie produkty, które oferuje.
Marki w portfolio LEVANT Foods to między innymi Ahmad Tea London (herbaty oraz napary ziołowe i owocowe), Jasmeen (kuchnia orientalna), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Kühne (sosy, dressingi, octy i warzywa), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana i Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty). Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Similar Posts